Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zöldséges történelem képes leírás - Zöldséges receptek.tlap.hu
részletek »

Zöldséges történelem - Zöldséges receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseges-receptek.tlap.hu » Zöldséges történelem
Keresés
Találatok száma - 19 db
Bab - Zöldbab

Bab - Zöldbab

Nagyon népes "család" tagja, hiszen ha a babok közé számítjuk a lóbabot és főként a szójababot is, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az egyik legnagyobb területen termelt és legértékesebb emberi táplálékot, valamint állati takarmányt szolgáltató növénycsoport. A bab őshazáját Vavilov Mexikóban találta meg, ahol az indiánok legősibb eledele volt. Különös, hogy az Újvilág bevándorolt lakossága is megkedvelte ezt a táplálékot. Western filmekben gyakran látjuk, hogy este a tábortűznél kávét és babot főznek. A babfogyasztásnak azokban a romantikus időkben megvolt a maga gyakorlati előnye, hiszen a vászonzacskóban a nyeregtáskában szállított bab nem romlott meg, korlátlan ideig tárolható volt, kis helyet foglalt el, és nagyon tápláló, koncentrált éteknek minősült. Amerikában jelenleg is a szinte naponta fogyasztott ételek, köretek közé tartozik a száraz bab. Európába először a karósbab került a 16. században, és csak később vált ismertté a bokorbab. Zöld és sárga hüvelyű babokat ismerünk; a magyar háziasszonyok a sárga hüvelyüket kedvelik, pedig a zöld hüvelyű éppen olyan jóízű, és csak később kezd szálkásodni.

Brokkoli

Brokkoli

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Itália területén termesztették és fogyasztották ezt a zöldséget, a római korban. A 19. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé. Magyarországon, bár már régóta ismert zöldségnövény, nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

Burgonya - a család tagja

Burgonya - a család tagja

Ma már elképzelhetetlen, hogy a konyhánkban ne találjuk meg a burgonyát, pedig volt idő mikor, ha hozzánk vágták volna, akkor se ettük volna meg. Évszázadokon keresztül a krumpli csak dísznövény volt. Ugyanis nem jöttek rá az emberek, hogy ételként is fogyasztható. Nem a föld alatt lévő barna gumót akarták elfogyasztani, hanem a föld felett lévő zöld levelet. Ám ez halálos vétek volt, mert a zöld rész solanint tartalmaz, ami mérgező, sőt halálos is lehet. Ezért mellőzték sokáig a burgonyát. Több történet van arról, honnan jött az isteni sugallat, hogy mégis megkóstolják a barna gumót. Az egyik szerint a parasztok pajtája felgyulladt mely telis tele volt takarmánynak összegyűjtött burgonyával. A sült krumpli illata legyőzte az emberek halálfélelmét, így valaki odamerészkedett és megkóstolta a sült krumplit. Innen pedig már mindenki ismeri a mesét! Másik történet szerint annyira féltek az emberek a burgonya hatásától, hogy reklámozni kezdték a fogyasztását. Nem tették ezt mással, mint magával a királlyal XVI. Lajossal. Hivatalos fogadásain burgonyavirággal a gomblyukában jelent meg, a királyné pedig krumplivirágot tűzött a hajába.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Cékla

Cékla

Leginkább ecetes-cukros lében ismerjük. Pedig nyersen, almával összereszelve, kis citommal, borssal, sóval is felséges. Lehet leves is, desszert is. Ráadásul egészséges. A céklával érdemes megbarátkozni! Nem is gondolnánk, de a cékla egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így különösen fontos a téli és a kora tavaszi időszakban. A libatopfélék családjába tartozó, cukorrépával rokon céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették, a rómaiak pedig megismertették az európaiakkal is. A népi hagyomány annyira bízott gyógyerejében, hogy a dinasztiaalapító Nagy Károly rendeletben szabályozta kötelező termesztését. A középkori Angliában betegek és idősek eledeléül szolgáltak a cékla könnyen emészthető levelei, felénk pedig mindenekelőtt a fej- és fogfájás enyhítésére szolgált e növény.

Cukkini

Cukkini

Az hogy a cukkini népszerűsége az utóbbi években jelentősen megnőtt, valószínűleg nemcsak a belőle elkészítendő változatos ételeknek köszönheti, hanem annak az áldásos tulajdonságának, hogy amennyire laktató, annyira könnyű - tehát egyáltalán nem hizlal. Rokonaihoz - az uborkához, a tökhöz vagy a dinnyékhez - képest a víztartalma jóval kisebb, viszont rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található védőhatású béta-karotin, de bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént. Nem csak hétköznapi fogyasztásra, de fogyókúrákra, diétákra is alkalmas, hiszen energiatartalma nagyon alacsony (32 kcal/100g), zsírtartalma pedig elhanyagolható. Húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételek készíthetőek belőle. Sok cukkini receptet találsz az oldalon, többek között: Cukkinifasírt, Töltött cukkinitekercs, Húsgolyók zöldségekkel sütve, Hússal töltött cukkiniladikok.

Fehérrépa - gyökér - petrezselyem

Fehérrépa - gyökér - petrezselyem

A petrezselyem (Petroselinum) nemzetség az ernyősök családjába tartozó, kb. 60 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem vagy fehérrépa. Három fajtáját egyesek külön fajoknak, míg mások egyazon faj, a Petroselinum crispum három változatának tekintik. Eredetileg Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos, azonban mára az egész világon elterjedt. Néhány más növény népies nevében is benne van a petrezselyem szó, így a koriandert kínai petrezselyemnek vagy cigány petrezselyemnek, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek is nevezik.

Fejes káposzta

Fejes káposzta

A káposzta ismert zöldségünk, a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves növény. Több fajtája ismert. Hazánkban a XII.-XIII. század környéke óta termesztik. Már az egyiptomiak és rómaiak is táplálkoztak káposztával. Erdélyben némely kenyér sütésekor a nyers tésztát 'káposztalapiba' - azaz káposztalevélbe - burkolják, és úgy teszik a kemencébe. A kisütött kenyérről a feketére sült, elszenesedett káposztalevelet bottal veregetve teljesen eltávolítják, s csak a kenyér héja őrzi meg a kellemes káposztaaromát. Mire jó? Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet. Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használják, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották. Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben.

Fejes saláta

Fejes saláta

A levélzöldségfélék közül a legnagyobb jelentőségű növényfaj a fejes saláta, fogyasztása ősidőkre nyúlik vissza. Termesztéséről, de a fogyasztásáról is a legelső bizonyítékok Észak-Afrikából származnak, 2500 évvel ezelőtt széles körben fogyasztott növénynek számított. Egyiptomból Kis-Ázsián keresztül jutott ei Európába, elterjedésében a hódító háborúk nagy szerepet játszottak. Olaszországból és Görögországból került az északibb és nyugatibb államokba, így a XV században Angliába és Franciaországba. Feljegyzések szerint 1500 évvel ezelőtt Franciaországban alakult ki a jelenlegi keserűanyagoktól mentes, fejet is képező formája. A fejes saláta hajtatásával a franciák már a XVII. században üveg alatt is foglalkoztak, tőlük vették át a termesztési módszert a németek és az angolok, és már a XIX. században mind a két országban sokfelé alkalmazták. Ennek köszönhetően a salátatermesztés olyan országokban is elterjedt, ahol a kedvezőtlen klímaadottságok miatt ez nem lett volna lehetséges.

Fokhagyma

Fokhagyma

Honlapunk a kertészetünkben folyó munkába enged egy pillantást vetni a kíváncsi vásárlónak. A különféle zöldségtermesztési munkálatok mellett egyes termékeink régmúlt időkre visszatekintő történelmével is megismerkedhetnek. A fokhagyma és hagyma történetével részletesen is foglalkozik honlapunk. Érdemes belelapozni!

Hirdetés
Hagyma (Allium cepa)

Hagyma (Allium cepa)

A hagyma nagy valószínˆséggel Ázsia délnyugati részér˜l származik, de napjainkban szinte az egész világon termesztik, de f˜leg a mérsékelt égöv alatt. A növény a liliomfélék, Liliaceae, családjához tartozik, mely családban a növények legtöbbje földalatti tároló rendszerrel rendelkezik, mint amilyen a hagyma, vagy a gumó. A családhoz tartozik még a hagymán kívül a tulipán, a jácint és a májusi gyöngyvirág, valamint olyan ehet˜ növények, mint amilyen a póréhagyma, a fokhagyma és a snidling. A hagymaféléket két f˜ csoportba oszthatjuk- zöldhagymák és száraz hagymák, mely esetben a második tulajdonképpen érett hagymát jelent, lédús hússal és száraz, papírszerˆ küls˜ héjjal. A hagymát széles körben felhasználják a konyhában. Az olyan ételeknek, mint amilyenek a párolt ételek, raguk, sültek, levesek és saláták, sajátos jó ízt kölcsönöz, de tálalhatjuk önállóan is, mint f˜tt zöldségfélét is. A hagymára jellemz˜ csíp˜sségét a kénvegyületekben gazdag illóolajának köszönheti. Ez az olajtartalom kerül a leveg˜be, amikor a hagymát tisztítjuk, vágjuk, és a szemben található könnyel elvegyülve csípi szemünket. Sok szakács szerint ez elkerülhet˜, ha víz alatt végezzük ezt a mˆveletet. Én személy szerint még a konyhában is az úszószemüveg, vagy a búvárszemüveg viselését ajánlom mindenkinek, f˜leg, ha nagyobb mennyiségˆ hagymát kell el˜készíteni, kockára vágni.

Karfiol

Karfiol

A karfiol hófehér rózsái kiváló tápanyagforrásként szolgálnak az energiaszegény étrendek kialakításánál, mivel a növény energiatartalma csekély. Éppen ezért a cukorbetegségben szenvedők is szívesen fogyasztják. A karfiol (Brassica oleracea) a keresztesvirágúak családjába tartozó egyéves növény. Közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a brokkolival és a kelbimbóval. A Földközi-tenger keleti tájékáról származik. A növény módosult, húsos virágzatát fogyasztjuk, amelyet rózsának nevezünk. A karfiolrózsák kifejlődését többek között a hőmérséklet, a nappalok hosszúsága, vagyis a napfény, illetve a víz mennyisége jelentősen befolyásolja. A nyári nagy meleg a virágképzést gátolja. A káposztához képest a nagy hideget kevésbé tűri. A karfiol energiatartalma alacsony (30 kcal /126 kJ), így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma (3,9%) csekély. A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmirost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben.

Kelkáposzta

Kelkáposzta

A kelkáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Igen közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. A hideget jobban viseli a fejes káposztánál, ezért áttelelhető; a szárazságot is jobban tűri. Ellenben nem savanyítható, és rosszabbul is tárolható a fejes káposztánál.

Konyhakerti növényeink eredete

Konyhakerti növényeink eredete

Régi időben az emberek főképpen húsételekkel táplálkoztak. Az állatok húsát nyersen, utóbb szabad tűzön sütve ették meg. A növényi táplálék csak a húsételeknek kiegészítő része volt. Hosszú évezredek múltak el anélkül, hogy az emberek a gabonán kívül a többi növényi táplálékokat is kelőképen felhasználták volna. A manapság termesztett főzeléknövényeket javarészt ismerték ugyan, de még Krisztus születése idején is számos nép megvetette azokat, akik csak zöldséggel, főzelékkel táplálkoztak. Azt mondták rájuk, hogy füvet esznek, mint az állatok. Későbbi időben azonban bizonyos főzelékeket és zöldségeket a régi perzsák, egyiptomiak, majd pedig a görögök és rómaiak is fogyasztottak. A Krisztus születését követő évszázadokban, amidőn hazánk nyugati fele- Pannónia néven -római gyarmat volt, a római katonák ismertették meg ezen a földön a konyhakerti növények termesztését. Innen terjedt el a főzeléknövények termelése Közép-Európában, később pedig Európának minden országában. Legrégibb konyhakerti növény, amelyről az ókori görög és római történetírók feljegyzései is megemlékeznek, a hagyma.

Paradicsom

Paradicsom

Az első leírása 1553-ból, Dodonaeustól származik, aki azt mondja a paradicsomról, hogy "gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé változik". Bizonyára innen származik egyik francia neve: pomme d'ore, azaz aranyalma is. A 17. században Poma amoris néven tisztelik, vagyis a szerelem almájának hívják, mert bódulatot okozott. A még éretlen, zöld paradicsom valóban tartalmaz egy solanin nevű alkaloidát, amely az érés folyamán a gyümölcsből fokozatosan eltűnik úgy, hogy az érett paradicsom teljességgel ártalmatlan, sőt magas cukor- és C-vitamin-tartalma miatt fölöttébb egészséges táplálék is. Sok nyelv a paradicsom nevét a mexikói tumatle szóból származtatja, angolul tomato, franciául és spanyolul torna te, németül Tomate, oroszul tomat. Származását a kutatók elég pontosan meghatározták. Őshazája Peru, ahol ma is gyomnövény. Mexikóban kezdték el termeszteni. Európában először Spanyolországban és Portugáliában, majd Olaszországban tűnik fel, és manapság a világon mintegy egymillió hektáron termelik. Lippai János: Posoni Kert című könyvében (1664) is Poma amorisként szerepelteti, de a Szerző még nem sokat tudhatott felőle, mert leírást Se ad a paradicsomról.

Retek

Retek

Retek (Raphanus sativus). A nyári és téli Retek a Raphanus raphanistrum-ból származik. Őshazája valószínűleg Elő-Ázsia. A Retek termesztését az egyiptomiak, rómaiak és görögök már nagyon régen megkezdték. Hazai termesztése szintén nagyon régi keletű. Lippai János a 'Posoni kert' című munkájában a Retek melegágyi termesztését is leírta. Táplálkozási szempontból C-vitamin-tartalma a legértékesebb. A szabadföldön termesztett Retek C-vitamin-tartalma magasabb. Csípős ízét kéntertalmú allyl- és butyl-mustárolaj okozza. A hajtatott Retek tavaszi friss vitaminforrás. Táplálkozási jelentősége nem nagy, inkább étrendi hatása miatt keresik. Magját régebben kölönböző betegségek gyógyítására használták.

Spárga

Spárga

Tavasszal megjelenik a piacokon a spárga, húsos kötegekben kelleti magát, édeskés illatával próbálja felhívni a háziasszonyok figyelmét. Sokan mégsem vesznek belőle, mert már egyszer pórul jártak, fásat vettek, vagy csak sejtésük sincs, hogyan kell elkészíteni. Pedig a spárgatermelés és -fogyasztás régi múltra tekint vissza Magyarországon. Légrády Károly tanulmányai nyomán a XIX. században indult meg a francia termelési módszert alkalmazó spárgatermelés. Igaz, ennek a növénynek manapság egyre kevesebb szerepe van a magyar mezőgazdaságban, de a tengelici spárga még mindig szívesen látott vendég a német és francia piacokon. A spárga számunkra izgalmas, ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. Magyarországon ebből általában két fajta kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld pedig olyan fajta, ami viszont már a föld felett növekszik. Spárgaszezonban előfordul, hogy napjában kétszer is szüretelhetőek a sípok. A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.

Tök: amit tök jó fogyasztani!

Tök: amit tök jó fogyasztani!

A tökfélék családjának rendkívül színes és változatos a világa. Különleges 'egyéniség' valamennyi fajta. Közéjük tartozik az étkezési tök is, amely igen fontos szerepet tölt be a mai magyar konyhaművészetben. Méltatlan lenne megfeledkezni róla. A közönséges vagy étkezési tök (Cucurbita pepo), a Cucurbitaceae családba tartozik, amelybe mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik. Ezek között szerepelnek egylaki és kétlaki növények, lágyszárúak és fás szárúak is. Termésük alakja és formája igen változatos lehet. Egyes feltételezések szerint a tök őshazája India és Kína lehetett, onnan került Európába. A magyarnép hívja dinkának, főzőtöknek, de úri töknek is. A tök szára több méterre elfut a talajon, fénykedvelő, az árnyékot nem szereti, és az alacsony hőmérsékletet sem tűri jól. Termése toktermés. A főzőtök megérve halványsárga színű. A tök rokona az uborkának, a patisszonnak és a cukkininek is. Az étkezési tök sokoldalú kultúrnövényünk, amelyet étkezési célra, takarmánynak és olajáért is termesztik. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani.

Tuti menü